Jacobijnerstraat; wonen onder de Martinitoren!

Het pand van de Borgmanschool aan de Jacobijnerstraat leent zich bij uitstek voor gemeenschappelijk wonen. De locatie ligt midden in het centrum en kent een rijke geschiedenis. Hier stichtten Dominicaner monniken in 1308 het Jacobijnerklooster. Op de plek werd onder andere onderwijs aan arme jeugd gegeven. Ook had het klooster een moestuin en fruitbomen.

Ik doe mee!

Locatie Jacobijnerstraat 10
Aantal woningen: circa 8 appartementen
Doelgroep: stadse gezinnen, empty nesters of creatieve ondernemers
Betrokken partijen: Rizoem i.s.m. Specht Architecten
Richtprijs: circa € 260.000

De voormalige Borgmanschool aan de Jacobijnerstraat is onderdeel van de plek waar Dominicaner monniken in 1308 het Jacobijner-klooster stichtten. Hier werd onder andere onderwijs aan de arme jeugd gegeven. Uiteindelijk bouwde in 1907 stadsbouwmeester Mulock Houwer hier ‘school XXXVII’, dat later omgedoopt werd tot respectievelijk de ‘Eerste Groninger Jongensschool’, ‘Jacobijnerschool’ en uiteindelijk de Borgmanschool.

Gemeenschappelijk wonen, veel privacy aan een groene stadstuin en met behoud van de structuur en karakteristieke eigenschappen van het gebouw en de locatie. Dit is hoe Specht architecten het plan met de toekomstige bewoners wil insteken. In het gebouw zullen gelijkvloerse appartementen worden creëert,  ontsloten via een lift. In de gangen, het trappenhuis en in de overige ruimtes is veel ruimte voor bijzondere gezamenlijke functies: bibliotheek, wijnkelder, gastenverblijf annex B&B, werkplaats, berging, keuken en een lift naar het dakterras. Parkeren wordt opgelost in de nabijgelegen Buurtstalling Bleekveld. Door de tuin bij speciale gelegenheden open te stellen voor publiek, creëren de bewoners een bijzondere band tussen hun woonplek en de stad – een goed bewaard publiek geheim. De voormalige leslokalen bieden ruimte aan appartementen van diverse grootte, die optimaal profiteren van de beslotenheid van de locatie.

 

Randvoorwaarden

De randvoorwaarden voor de Jacobijnerstraat zien er -náást de reguliere eisen op basis van stedenbouwkundige randvoorwaarden en bouwbesluit- als volgt uit:

  • De individuele woningen moeten groter zijn dan 51m2 en minimaal de maat van één van de leslokalen hebben.
  • Daar bovenop komen woonruimtes voor gemeenschappelijk gebruik.
  • Een van de twee pleinen dient een openbaar karakter te behouden (Jacobijnerstraat).
  • Er dient rekening gehouden te worden met de monumentale elementen van de panden.
  • In het plan moet iets terugkomen waar de buurt (incidenteel) gebruik van kan blijven maken.
  • Er zijn geen parkeermogelijkheden op het eigen terrein.
  • Er worden geen parkeervergunningen uitgegeven door de Gemeente Groningen.

Tekeningen Jacobijnerstraat

Group

Aanmelden

Heb je interesse in cohousing in de binnenstad van Groningen? Meld je dan aan voor het oriëntatie- en keuzetraject door onderstaand formulier in te vullen. Lees meer over de locaties en het traject op deze website. Noteer de data direct in je agenda!